Faina

Pâinea din făină albă este mai gustoasă și mai pufoasă, însă are un mare neajuns. Prin procesele tehnologice de prelucrare a grâului și de rafinare a făinii, fabricanții de făină albă suprimă germenii de grâu care conțin 76% din vitamine și minerale.

Astfel, vitamina E, calciul, fosforul, fierul, magneziul și tot complexul de vitamine B rămân în tărâțele care rezultă în urma procesului de măcinare și cernere.

După prelucrarea grâului și rafinarea făinii, urmează procesul de înălbire și de conservare a acesteia. Înălbitorul și, totodată, conservantul folosit în mod uzual este… dioxidul de clor. În acest fel, făina capătă un aspect atrăgător pentru cumpărător.

În etapa finală a prelucrării sale, făina este tratată cu un agent antisărare cunoscut sub numele de sorbitan monosaturat și bromat de potasiu, ambele extrem de toxice.

Bromatul de potasiu este un oxidant puternic, cancerigen. Această substanță a fost interzisă în țările Uniunii Europene, în Regatul Unit al Marii Britanii și Canada încă din anul 1994.