Renale

Rinichii, aceste doua mici organe de forma unor boabe de fasole au roluri insemnate in organism. Pe langa functia esentiala de detoxificare (filtreaza lichidele si curata sangele de impuritati), ei secreta hormoni cu efecte importante, avand astfel si functie endocrina.

Din cauza greselilor de alimentatie sau ca urmare a unor afectiuni tratate incorect, rinichii se pot imbolnavi.

Rinichii tai nu reusesc sa-si indeplineasca functiile cu brio si chiar pot sa cedeze daca bei prea putine lichide, mananci nesanatos, iei tot timpul pastile pentru calmarea durerii, precum ibuprofenul.

Riscurile sunt mai mari daca suferi de unele afectiuni cronice, precum hepatita, diabetul sau hipertensiunea arteriala. In cazul diabetului, excesul de glucoza in sange actioneaza ca o otrava asupra nefronilor, celulele care alcatuiesc rinichii – de aceea diabeticii trebuie sa-si mentina glicemia in limite normale si sa-si verifice frecvent functia renala, la urolog, chiar in primul an in care au fost diagnosticati.

In cazul hipertensiunii neglijate, vasele mici de sange din rinichi cedeaza sub presiunea prea mare si astfel nu filtreaza cum ar trebui reziduurile.