Pulmonare

Afectiunile pulmonare sunt boli ale cailor respiratorii. Plamanii sunt parti ale sistemului respirator, localizati in interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmului.

Organe complexe, de consistenta spongioasa cu tesut elastic, cu rolul de a inspira si expira dioxidul de carbon. In timpul respiratiei, oxigenul intra in organism, fiind distribuit la nivelul plamanilor prin sistemul numit arbore bronsic, format din bronhii si bronhiole - ramuri care descresc in diametru.

Arborele bronsic transporta oxigenul in alveole pulmonare, de unde oxigenul este transportat in sistemul circulator, iar dioxidul de carbon este transportat din sange la nivelul plamanilor pentru a fi expirat.

Aportul de oxigen si alimentarea tesuturilor cu sange este necesara pentru functionarea tuturor celulelor din corp.

Eliminarea dioxidului de carbon este importanta pentru mentinerea unui pH optim al sangelui, caracteristica a echilibrului acido-bazic a sistemelor organismului.

Avand in vedere ca aerul pe care il respiram contine multe substante din mediul inconjurator (polen, praf, bacterii, fum, virusuri, substante chimice volatile, etc.), plamanii trebuie sa isi mentina activ sistemul de aparare impotriva acestori invadadori cu potential toxic.

Acest ansamblu de sustinere al plamanilor include celule ale sistemului imunitar si secretie de mucus care va elimina aceste componente nedorite din plamani.