Cata apa ar trebui sa bei zilnic?

Cata apa ar trebui sa bei zilnic? />

01.06.2018

Nu trece zi in care sa nu auzi despre cat de importanta este apa pentru sanatatea ta. Apa iti poate imbunatati metabolismul, creste energia si mentine tineretea. Dar cata apa ar trebui sa bei, de fapt, pentru rezultate optime?

Surprinzator, raspunsul nu este 2 litri !

In primul rand, in acel numar magic ar trebui sa incluzi toate lichidele pe care le bei, inclusiv ceaiul si cafeaua, dar si lichidele pe care le mananci. Intr-o dieta echilibrata, aproximativ o cincime din consumul de lichide provine din mancare.

Specialistii in domeniu avertizeaza ca recomandarea de consum de lichide ar trebui sa tina cont de greutate, nivel de activitate si de mediul inconjurator. De exemplu, daca faci sport sau este cald afara vei transpira si astfel va trebui sa bei mai multe lichide pentru a inlocui apa care pe care ai eliminat-o.

Doctorul Trent Nessler, directorul centrului Baptist Sports Medicine din Nashville, SUA, propune consumul zilnic a 35-70ml de lichid/ kilogram greutate corporala. Astfel, o persoana de 60 kg ar trebui sa consume intre 2,1 si 4,2 litri de lichide pe zi, depinzand de nivelul de activitate fizica si temperatura ambientala. Din acest rezultat putem apoi scadea aportul de lichid adus din mancare (o cincime), astfel ca suma lichidelor baute zilnic de o persoana cu greutatea de 60 kg ar trebui sa fie intre 1.68 si 3.36 litri.

Pe langa efort fizic si temperatura ambientala, si urmatoarele situatii cer cresterea aportului de lichide:

  1. Daca mananci sarat.

Sodiul din sare creste retentia de apa in organism. O molecula de sare fixeaza patru molecule de apa, cauzand astfel cresterea volumului celular si retentia a pana la 1,5 litri de apa. Cresterea aportului de lichide ajuta la eliminarea excesului de sodiu si, odata cu el, a surplusului de apa.

  1. Daca bei alcool.

Consumul de alcool te deshidrateaza prin inhibarea hormonului ce ajuta la reabsorbtia apei in organism, crescand astfel frecventa urinarii. Pentru a contracara efectul deshidratant al bauturilor alcoolice, mareste-ti aportul zilnic de lichide cu cate un pahar de apa la fiecare pahar de alcool consumat.

  1. Daca esti bolnav/a

Febra, voma sau diareea elimina apa din organism. Deshidratarea poate inrautati simptomele de greata, durere de cap si febra. In cazul racelii, aportul marit de lichide poate ajuta la eliminarea congestiei nazale si pulmonare.

  1. Daca esti insarcinata sau alaptezi.

Deshidratarea pe perioada sarcinii poate cauza dureri de cap, greata, edeme dar si contractii ce provoaca travaliul prematur. In perioada dupa nastere, avem nevoie sa consumam mai multe lichide pentru a le inlocui pe cele eliminate prin alaptare. Consulta-ti medicul pentru a afla cate lichide ar trebui sa consumi in aceasta perioada.

Recomandarea noastră