Colesterol

Colesterolul crescut determina aparitia unor boli.Sunt doua tipuri de colesterol: HDL (colesterol bun) - lipoproteinele cu densitate mare, LDL(colesterol rau) – lipoproteine cu densitate mica. Recomandat este ca testele de colesterol sa nu lipseasca din lista de teste anuale.

Colesterolul este de fapt o substanta vascoasa care nu este neaparat daunatoare organismului, ba dimpotriva, il ajuta sa functioneze – o anumita cantitate de colesterol este chiar esentiala bunei functionari a organismului uman: colesterolul ajuta membranele exterioare ale celulelor corpului sa fie stabile.

Totusi, colesterolul poate avea si efecte daunatoare. Colesterolul LDL (colesterolul rau) se poate atasa de peretii vaselor de sange. In decursul anilor, acest tip de colesterol, alaturi de alte substante, infunda arterele intr-un proces care se cheama ateroscleroza. Astfel, arterele din interiorul inimii pot genera dintr-odata cheaguri de sange cauzand atacuri coronariene.

Daca ai un colesterol total mare sau un colesterol „rau” mare sau un colesterol „bun” mic, te situezi in categoria celor care au un risc crescut de a suferi de boli de inima.

De aceea, primul pas in a-ti scadea nivelul colesterolului si a diminua astfel riscul la care te expui este de a cunoaste nivelul acestuia. Acesta este motivul pentru care trebuie sa iti verifici nivelul de colesterol.